MANTOLAMA
Mantolama, binalarda en sık kullanılan yalıtım uygulamalarından biridir. Binaları dışarıdan çepeçevre sarma işlemine mantolama denmektedir. Binaların ısı yalıtımı için üç farklı mantolama yöntemi kullanılır. Bu yöntemler arasından en sık kullanılan uygulama mantolamadır. Dışarıdan soğuk gelmesini önleyen bu uygulama, içerideki ısıyı da korur. Binalarda dış cephe mantolaması sıklıkla kullanılmakta ve tercih edilmektedir. En uygun ısı yalıtımı arasında yer alan bu uygulama mevsim koşullarına göre işlevini sürdürmektedir. Mantolama uygulamasında çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Volga yapı inşaat malzemeleri arasında yer alan bu malzemeler son derece kaliteli bir şekilde üretilmektedir. Mantolama uygulaması kısaca ısı izolasyonu olarak adlandırılmaktadır. Hemen hemen çoğu binada bu uygulama sıklıkla tercih edilmekte ve güvenli bir şekilde uygulanmaktadır.
Mantolama işleminde kullanılan ana malzemelerin birçok avantajı bulunmaktadır. Koku yapmaz. Ekonomik olmasının yanı sıra uzun ömürlüdür. Isı ve sıva tutucu özellikleri bulunmaktadır. Su ve nemi geçirmediği gibi yangına karşı da oldukça dayanıklıdır. Çekme ve basınç dirençliğinin yanı sıra mantolama malzemeleri işlenebilir özelliklere sahiptir. İnşaat sektöründe sıklıkla tercih edilen mantoluma uygulaması hem ekonomik hem de pratiktir. Bu uygulama ile birlikte yeni binalar görsel olarak çok daha modern görünmektedir. Isı köprülerinin oluşumunu engellemek ve yalıtımın sürekliliğini arttırmak için yapılan en iyi işlemdir. Mantolama uygulaması doğru bir şekilde yapıldığında hem suya hem de neme karşı oldukça dayanıklıdır.
DIŞ CEPHE MANTOLAMA MALZEMELERİ
İnşaat malzemeleri arasında yer alan mantolama malzemeleri birbirinden farklıdır. En sık tercih edilen malzemeler ise ısı yalıtım levhalarıdır. Isı yalıtım levhaları içinde en sık kullanılanları ise Extrüde Polistren (XPS), Expanded Polistren (EPS) ile Taşyünü Isı Yalıtım Levhalarıdır. Volga seramik ürünleri arasında yer alan mantolama malzemeleri firmamız tarafından üretilmektedir. İnşaat sektöründe en çok kullanılan malzemeler;
- Extrüde Polistren Levhalar: Polistre bir petrol türevidir. Su ve nemden etkilenmeyen malzemelerdir. Basınç direnci oldukça yüksek olmasının yanı sıra ısı iletimi oldukça düşüktür.
- Expanded Polistren Levhalar: Beyaz renkli olmakla birlikte petrolden elde edilmektedir. Kapalı gözeneklerinde kuru hava vardır. En sık kullanılan ısı yalıtım malzemesidir. Çok hafif olmasının yanı sıra uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
- Taşyüzü Isı Yalıtım Levhalar: Kireç taşı dâhil olmak üzere; dolomit ve bazalt gibi minerallerden meydana gelmektedir. Ergimiş camın farklı metotlar kullanılarak, lif haline getirilmesidir. Suya karşı dayanıklı değildir. Su ile temas ettiği anda özelliğini kaybetmektedir.
Firmamızın ucuz fayans ürünleri nasıl kaliteli ise mantolama malzemeleri de o kadar kalitelidir. Diğer kullanılan malzemeler ise; yapıştırma harçları, ısı yalıtım sıvaları, donatı filesi, plastik mantolama dübeli, dekoratif dış cephe kaplama sıvası, subasman profili ve köşe profilidir.
MANTOLAMA MALZEMELERİ VE MANTOLAMA YAPIM AŞAMALARI
Mantolama malzemeleri ve işlemi birbirinden farklı pek çok alanda tercih edilmektedir. Bu malzemelerin aynı zamanda çeşitli özellikleri ve avantajları bulunmaktadır. En belirgin özellikleri ergonomik olmalarıdır. Kolay bulunabilir olmasının yanı sıra ucuzluk açısından da son derece ekonomik malzemelerdir. En iyi özellikleri ise kullanılacak alana göre veya binanın bulunduğu alana göre seçilebilir özellikte olmasıdır. Mantolama çoğunlukla binaların dış cephesi için kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Çok yüksek olmayan binalarda mantolama işlemi yaklaşık olarak 1 ile 4 hafta arası sürmektedir. Binaların dış cepheleri başta olmak üzere; katları ayıran döşemelere, çatılara, garaj veya depo gibi ısıtılmaya ihtiyacı olmayan alanlara, soğuk hava depolarına bu uygulama sıklıkla tercih edilmektedir.
Volga seramik firması bünyesinde yer alan tüm ürünler hem kaliteli hem de ekonomiktir. Mantolama işlemi toplam yedi aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama yüzey hazırlığıdır. Yüzeyin temiz olması uygulama açısından son derece önemlidir. İkinci aşama subasman profilinin yerleştirilmesidir. Üçüncü aşama ise ısı yalıtım levhalarının doğru bir şekilde yapıştırılmasıdır. Dördüncü aşama yüzeye yapılan levha yapıştırma işleminden sonra dübel uygulamasıdır. Beşinci aşamada ise köşe profillerinin yerleştirilmesi işlemi uygulanmaktadır. Yağmur veya kar gibi olumsuz hava şartlarına karşı koruma sağlanır. Altıncı aşamada ise binanın üzerine yapıştırılan levhaların üzerine fileli sıva işlemi yapılır. Ve son aşamada da dekoratif kaplama ve dış cephe boya işlemi uygulanır. Volga yapı inşaat malzemeleri ile binalar çok kısa sürede ve çok uygun fiyata mantolama işleminden geçer.