KUM
Kum, ince bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granüller bir malzemedir. Volga yapı inşaat malzemeleri arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Kumun çeşitli bileşimleri vardır, ancak tanecik boyutu ile tanımlanır. Kum taneleri çakıldan daha küçük ve alüvyondan daha iridir. Kum aynı zamanda dokusal bir toprak sınıfına veya toprak tipi olarak da bilinmektedir. % 85’den fazla kum içeren toprak türüdür. Özellikle beton yapımına uygun kum malzemesini kullanmak son derece önemlidir. Kumların en sık kullanılan hali çoğunlukla kuvars formunda olan silikalardır. Bir diğer sıklıkla tercih edilen kum türü ise kalsiyum karbonattır. Kumların da birbirinden farklı çeşitleri vardır. Bina yapımında özellikle deniz kumu tercih edilmektedir. İnşaat için özellikle yıl boyunca yaklaşık olarak 50 milyar ton kum kullanılmaktadır.
Kumun kesin ve net bir tanımı bulunmamaktadır. Mühendislik ve jeolojide kullanılan bilimsel Birleşik Toprak Sınıflandırma Sistemi, ABD Standart Eleklerine karşılık gelir ve kumu 0,074 ile 4,75 milimetre arasında bir çapa sahip parçacıklar olarak tanımlar. Jeologlar tarafından tanımlanan kum ise kullanılan partikül boyutu açısından, kum partiküllerinin çapı 0,0625 mm (veya 1⁄16 mm), yaklaşık 0,00012 milimetre kübik milimetre ile 2 mm arasında, yaklaşık 4,2 kübik milimetrelik bir hacimdir. Hacimlerdeki farkın 34.688 olması farkı ölçer. Bu boyut aralığına düşen herhangi bir partikül kum tanesi olarak isimlendirilmektedir. Volga seramik olarak tüm kum türlerini kaliteli bir şekilde üretmekteyiz.
KUM TÜRLERİ
Kum ve çakıl gibi malzemeler betonarme binaların yapımında kullanılan ana malzemeler Volga seramik ürünleri arasında yer almaktadır. Bu malzemelerin içerisine kil, kireç, alçı gibi bağlayıcı maddeler eklenmektedir. Kum olmadan hiçbir yapı inşa edilememektedir. Kum, bütün harçların iskelet malzemesini oluşturmaktadır. Ucuzluk açısından da önemli olan bu malzemeler doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde ortaya sağlam yapılar çıkmaktadır. Harçlarda sıklıkla kullanılan kumlar aynı zamanda oldukça ekonomiktir. Kumlar, çimento gibi bağlayıcı malzemeye göre daha uygun fiyatlıdır. Harç içerisinde yer alacak kumun birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Her şeyden önce sert olması gerekir. Kimyasal reaksiyona girmemesi ve su emmemesi oldukça önemlidir. Ayrıca yuvarlak taneli olması gerekmektedir. İçerisinde kim ve silt gibi maddelerin bulunmaması önemlidir.
Ankara seramik firmalarının inşaat malzemeleri arasında yer alan kumlar akarsu kenarlarından, denizlerden veya da kum ocaklarından çıkarılmaktadır. Özellikle binaların yapımında kullanılan kumların sert ve silisli yapıya sahip olması önemlidir. Magmatik ve metamorfik kökenli kumlar daha fazla tercih edilmektedir. Angera olarak bilinen kumlar, organik olmayan malzemeler sınıfına girmektedir. Doğal ve kırma olmak üzere toplam iki gruba ayrılmaktadır. Kum çeşitleri arasında; çakıl, ince, elenmiş, kaba kum, inşaat kumu, yıkanmış kum, şap kum, ince sıva kumu, beton kumu gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. İnşaat sektöründe sıklıkla tercih edilen ve harçların içerisinde yer alan kum türü ise deniz kumudur.
KUM SIKLIKLA NERELERDE KULLANILMAKTADIR?
Kum, binaların yapımında kullanılan Volga yapı inşaat malzemeleri arasında yer almaktadır. Beton yapımında kaba veya ince kum kullanılmaktadır. Zeminler de ise şap kumu tercih edilmektedir. Duvarları örmek için kullanılan küm türleri ise duvar kumları olarak adlandırılmaktadır. Boru veya parke taşı döşemede kullanılan kumlar ise kırma kum olarak bilinmektedir. Kum türleri birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. İnşaat malzemeleri arasında yer alan kum türleri, binaların yapımında, döşemelerde, duvarlarda, peyzaj işlerinde, çevre düzenlemelerinde vs. daha birçok alanda kullanılmaktadır. Kum boyutları çoğunlukla 0-2 mm, 0-3 mm, 0-4 mm ve 0-5 mm şeklindedir. Duvarlarda kullanılan kum malzemelerinin boyutları genelde 0-3 mm veya 0-5 mm’dir.
Ucuzluk açısından uygun fiyatlı olan bu inşaat kumları hem kaliteli hem de suyu emmeme özelliği bulunmaktadır. İnşaat sektöründe özellikle fosil ve plaj kumu sıklıkla tercih edilmektedir. Kırma ve doğal kum olarak iki gruba ayrılan bu kumlar, hafif beton imalatında, yol kaplamasında veya yol dolgusunda, inşaat harçlarında sıklıkla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Volga seramik ile tüm inşaat ürünleri ucuz ve bir o kadarda kalitelidir. Çimento gibi bağlayıcı malzemeler ile kullanılan inşaat kumları, birçok alanda tercih edilmektedir. Uygun fiyatlı olmasının yanı sıra hem kaliteli hem de ekonomiktir. Yapı malzemelerinde aradığınız uygun fiyatlar buradadır.